Workflow, Zaaksystemen,DEMO en Formetis

Steven van Kervel is mede-oprichter van ForMetis en draagt sinds 2006 bij aan wetenschappelijk onderzoek naar de DEMO methodiek waarmee een kloppende workflow ingericht kan worden. Het succes van het SlimDossier Zaaksysteem met DEMO procesondersteuning komt volgens hem voort uit het gebruik van deze formele benadering : “DEMO is een geavanceerd, wetenschappelijk onderbouwd model waarmee we een 100% kloppende workflow kunnen inrichten. Het enige probleem is dat de DEMO methodiek zo complex is dat iedereen afhaakt als ik uiteen wil zetten hoe het werkt. Daarom leg ik de methode liever uit aan de hand van een metafoor: Het DEMO model is als de dirigent van een groot symphonie-orkest.

De Workflow, het belang van een goede partituur

Om het orkest goed te kunnen aansturen, heeft een dirigent een partituur nodig. Daarin ligt vast welke afzonderlijke partijen een rol spelen in de uitvoering, wanneer ze moeten invallen, welke tonen ze moeten spelen, wat de toonhoogte is etc… De dirigent kan in de partituur met één blik het totale verloop van de muziek overzien. De muzikanten weten tot in het fijnste detail wat van hen wordt verwacht.

Bedrijfsprocessen en de workflow

Ook een bedrijf of organisatie heeft een partituur nodig, een overzicht waarin precies staat hoe de processen eruit horen te zien, uit welke taken ze bestaan, wie deze moet uitvoeren en onder welke voorwaarden dat moet. Zonder zo’n overzicht wordt het erg lastig om een organisatie aan te sturen en weten medewerkers niet wat ze moeten doen. Wil je je processen optimaliseren, dan zul je dus eerst in kaart moeten brengen hoe de nieuwe organisatie eruit moet gaan zien, wie verantwoordelijk is voor welke taken en hoe deze eruit zien.

Om ervoor te zorgen dat je daarbij geen dingen over het hoofd ziet, kun je daarvoor het beste een uniforme, eenduidige taal gebruiken zoals het notenschrift: over de hele wereld interpreteren we het op dezelfde manier.

Het moment suprême

Langzaam druppelt de concertzaal vol met bezoekers. De verwachtingen zijn hooggespannen. De orkestleden nemen een voor een hun plaats op het podium in. Stipt op tijd komt als laatste de dirigent op. De zaal wordt stil als hij zijn dirigeerstok: het gaat beginnen.

De dirigent geeft het startsein en de eerste tonen klinken op vanuit het orkest. Op aangeven van de Maestro vallen de verschillende partijen een voor een in, ieder op precies het goede moment. De dirigent slaat de maat en geeft met handgebaren aan wie wat moet doen. Hier maant hij tot rust, daar dweept hij de muzikanten juist op. Niets ontsnapt aan zijn aandacht. Hij hoort iedere aarzeling, elke dissonantie of onzuiverheid.

De Workflow en het zaaksysteem

De workflow in een zaaksysteem heeft precies dezelfde functie als een dirigent op het concertpodium. De workflow bepaalt wat er moet gebeuren, het zet allerlei taken uit bij de juiste medewerkers en ziet erop toe dat die goed worden uitgevoerd. Daarbij wijst het medewerkers de weg door het proces en loodst ze er doorheen. Als een dossier niet goed wordt afgehandeld of te lang blijft liggen, dan zorgt de workflow ervoor dat de medewerkers een seintje krijgen om alsnog de juiste stap te zetten.

Het concert nog eens terugluisteren?

Met geluidsapparatuur kun je elk concert opnemen en terugluisteren. Gebeurt dit professioneel, dan wordt er standaard een audio recorder met meerdere sporen gebruikt zodat je de verschillende geluidsbronnen afzonderlijk kunt vastleggen. De huidige techniek is zo goed dat je daarmee elke trilling kunt terughalen, versterken en analyseren.

Hetzelfde geldt voor alle activiteiten binnen een workflow. Per afdeling, dossier, medewerker, periode, taak e.a. wordt elke wijziging opgeslagen zodat de band altijd kan worden teruggespeeld. Zo kan achteraf precies worden bekeken hoe productief het proces is en waar eventueel nog ruimte voor verbetering is”.

Zaaksystemen in Beeld LIVE! 2018

Wil je de echte dirigent graag eens aan het werk zien, kom dan langs op het Zaaksystemen in Beeld LIVE! Event op 15 maart. Daar kun je verschillende Zaaksystemen in levende lijve zien en vergelijken, waaronder het SlimDossier van ForMetis. Heb je interesse, dan kun je je hier inschrijven. We zien je graag verschijnen!

Het waarom van ForMetis

Het waarom van Formetis, bent u al benieuwd? In den beginne was ForMetis een ICT-onderneming als vele andere. Met een team van enthousiaste techneuten die innovatieve software leverde. Inmiddels zijn we 20 jaar verder en hebben we ons ontwikkeld tot specialist op het...

Proces optimalisatie? Goede software is het halve werk!

Proces optimalisatie, je moet er vroeg of laat aan geloven Proces optimalisatie, je hoort het onderwerp als het goed is in elk bedrijf. In elk bedrijf verandert er ook wel eens wat in de manier van werken. Maar hoe kan het ook anders? De markt is volop in beweging,...

Time flies… 25 jaar ForMetis in vogelvlucht

Formetis, al 25 jaar expertise in complexe workflow oplossingen Al 25 jaar maakt ForMetis hoogwaardige, innovatieve software. De laatste jaren ligt hierin vooral de nadruk op complexe workflow oplossingen. Dat is echter niet altijd zo geweest. De ontwikkelingen in de...

Zaaksystemen in Beeld LIVE & Formetis

Op donderdag 15 maart vindt het evenement Zaaksystemen in Beeld LIVE!2018 plaats. Ook ForMetis doet mee. Kom langs en maak kennis met onze grote trots: het SlimDossier zaaksysteem! Zaaksystemen in Beeld LIVE! 2018 De afgelopen jaren is ForMetis achter de schermen druk...

Zaaksysteem houdt complexe dossiers overzichtelijk

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van een CRM of ERP, maar een Zaaksysteem? Dat is andere koek! Het blijkt niet zo makkelijk om hiervan een goede, sluitende definitie te geven. Daarom leggen we de vraag voor aan Joost Vermolen, mede-oprichter van ForMetis....

De workflow als dirigent van je organisatie

Workflow, Zaaksystemen,DEMO en Formetis Steven van Kervel is mede-oprichter van ForMetis en draagt sinds 2006 bij aan wetenschappelijk onderzoek naar de DEMO methodiek waarmee een kloppende workflow ingericht kan worden. Het succes van het SlimDossier Zaaksysteem met...

Procesmodellering begint bij de mensen

Hoe werkt de organisatie precies? Vraag het aan een deskundige en hij gaat meteen voor je aan het werk. Voor je het weet hangt je hele kantoor vol met grote vellen papier met complexe flowcharts. Een onoverzichtelijk brij van informatiestromen, teamrollen, output, applicaties, interfaces etc. Maar waar zijn de medewerkers en klanten gebleven?

Terugblik op Zaaksystemen in Beeld LIVE 2018

ForMetis kijkt positief terug op de deelname aan Zaaksystemen in Beeld LIVE 2018. We hebben ons SlimDossier Zaaksysteem aan een groep geïnteresseerde professionals kunnen laten zien en hen kennis laten maken met onze CIAO workflow en de DEMO methodiek.

Een bedrijfsproces maakt nog geen workflow

Over bedrijfsprocessen vs workflow, de kenmerken van een goede workflow en de voordelen van de Demo methode.

Zo maak je je bedrijf 100% AVG-proof!

Over bedrijfsprocessen vs workflow, de kenmerken van een goede workflow en de voordelen van de Demo methode.

Navigatie

Home

Over Ons

Product

Blog

F.A.Q

Contact

Branches

Producten

Whitepaper Organisatie inrichting

U ontvangt een mail waarmee u kunt bevestigen dat u onze blogs wil ontvangen. Als u hierin geen interesse heeft, dan hoeft u niets te doen. Veel leesplezier met de White paper!

AVG Workshop

You have Successfully Subscribed!